Yüzünüzdeki her sivilcenin bir anlamı var! Bu sırrı çözenler tamamen kurtuluyor

1- YANAKLAR

Yanak sivilcelerine yol açan şey sadece yüzünüze dokunmak olmayabilir. Görünüşte zararsız bir telefon görüşmesi bile suçlu olabilir. Telefonlar çok fazla bakteri barındırır ve cildinizle temas ettiklerinde istenmeyen misafirleri doğrudan yüzünüze aktarabilirler. Kirli yastık kılıfları ve çarşaflar gibi diğer günlük nesneler de sivilceye neden olabilir.

Hormonal faktörler de yanak sivilcelerine sebep olurken, yaşam tarzı alışkanlıklarımız da sivilceye davetiye çıkarabilir. Her kullanımdan önce telefonunuzu silmeyi bir alışkanlık haline getirin ve telefonunuzu banyo gibi mikropların bulunabileceği yerlere götürmekten kaçının. Yastık kılıflarınızı ve çarşaflarınızı düzenli olarak haftada bir değiştirmeyi de ihmal etmemelisiniz.

2- ALIN

Cildinizdeki yağ üretiminde artış alnınızda sivilce oluşumuna neden olabilir. Alın sivilcelerinin bir diğer nedeni saçlarınız da olabilir. Saçınız yağlı olma eğilimindeyse, fazla yağ kolaylıkla alnınıza ulaşabilir ve muhtemelen o bölgedeki gözenekleri tıkayabilir. Ayrıca çoğu saç ürünü sıklıkla kakao yağı veya hindistan cevizi yağı gibi bileşenler içerir ve bu da cildinizin daha da yağlı olmasına neden olabilir.

Cilt tipinize göre tasarlanmış yumuşak bir temizleyici bu sorunu çözebilir. Ancak bu işe yaramazsa saç bakım rutininizi değiştirmeyi düşünmelisiniz. Daha az yağlı saç ürünlerini tercih edin veya daha iyisi bunlardan tamamen kaçının.

3- SIRT

Güneş kremi, nemlendirici veya vücut kremleri gibi cilt bakım ürünlerine karşı alerjik reaksiyonlar da dahil olmak üzere çeşitli faktörler sırt sivilcelerini tetikleyebilir. Ayrıca terin ciltteki yağ ve toksinlerle karışması gözenekleri tıkayabilir. Bu durum ayrıca cildin hava almasını engelleyen ve sırtta tahrişe ve sivilcelere yol açabilen kirli giysiler, yatak takımları ve dar kıyafetlerle de daha da kötüleşebilir. Herhangi bir dış neden yoksa diyetinizi ve besin alımınızı değerlendirmeniz de gerekebilir. Stres sırt sivilcesine katkıda bulunan başka bir potansiyel faktördür.

4- BURUN

Sivilce sıklıkla burunlarımızı hedef alır çünkü bu bölgedeki gözenekler daha geniş olduğundan kir ve bakterilerin hapsolmasını kolaylaştırır. Ayrıca burun derisi daha yağlı olabilir ve bu da sivilce oluşumunu daha kolay hale getirebilir.

Diyet, stres, bazı ilaçlar veya altta yatan sağlık sorunları dahil olmak üzere çeşitli faktörler burun sivilcesini tetikleyebilir. Ancak yetersiz hijyen en yaygın nedendir. Çay ağacı yağını cilt bakımı rutininize dahil etmek sivilce için hafif ama etkili bir tedavi olabilir. Ciltte bakteri üremesini önlemek için sodyum sülfasetamid ve kükürt içeren ürünler kullanmayı da düşünebilirsiniz.

5- AĞIZ ÇEVRESİ

Ağzınızın yakınındaki sivilceler cilt tahrişinden veya cep telefonu, kask askısı, müzik aletleri gibi nesnelerle sık temastan kaynaklanabilir. Bazı kozmetik veya yüz ürünlerinin kullanımı, hormonal dalgalanmalar ve genetik faktörler de bunu tetikleyebilir.

Tekrarlayan ağız sivilceleriyle boğuşuyorsanız, uygun tedavi seçenekleri sunabilecek bir dermatoloğun rehberliğine başvurmanız önerilir. Ancak günlük bir cilt bakımı rutini oluşturmak, ‘komedojenik olmayan’ makyaj ürünleri seçmek ve yüzünüze dokunmaktan kaçınmak, yağsız ürünleri tercih etmek, ağızda bölgesinde çıkan sivilceleri önlemede yardımcı olabilir.

6- BACAKLAR

Bacak sivilcesi öncelikle bakteriler, sebum (doğal cilt yağı) ve ölü cilt hücrelerinin kıl foliküllerinde sıkışıp kalması, gözenek tıkanmalarına ve ardından iltihaplanmalara yol açmasıyla ortaya çıkar. Bu sorun genellikle atletik ekipmanların neden olduğu sürtünme veya aşırı sıkı giysiler gibi fiziksel faktörlere bağlanır.

Bununla birlikte, bacaktaki sivilceler bazen folikülit, egzama veya keratoz pilaris gibi diğer cilt rahatsızlıklarıyla karıştırılabileceğinden dikkatli olmak önemlidir. Kaşıntı veya ağrı hissederseniz, doğru teşhis ve profesyonel tedavi için bir tıp uzmanına danışmanız tavsiye edilir.

7- ÇENE VE BOYUN

Sivilce sıklıkla hormonal dengesizliklerle ilişkilendirilse de yalnızca hormonlardan kaynaklanmaz. Belirli hormon seviyeleri, özellikle de androjenler değiştiğinde, yetişkin aknesinin başlamasına katkıda bulunabilir. Özellikle çene ve boyun gibi alanlar hormonal dalgalanmaların göstergesi olabilir.

Adet döngüleri sırasındaki hormonal değişiklikler ve doğum kontrolü gibi ilaç kullanımından kaynaklanan değişiklikler tamamen normaldir. Şiddetli vakalarda hormonal sivilce, altta yatan bir tıbbi durumla bağlantılı olabilir. Ancak çoğu durumda komedojenik olmayan temizleyiciler, nemlendiriciler ve hedefe yönelik akne tedavilerini içeren bir cilt bakımı rutininin benimsenmesi, sorunu etkili bir şekilde çözebilir. Ek olarak, güneşten korunmak ve güneş koruyucuyu uygun şekilde kullanmak sivilce artışını önemli ölçüde etkileyebilir.

8- OMUZ

Omuz sivilcesi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir cilt sorunudur. Genellikle aşırı sebum üretimi, ölü cilt hücrelerinin birikmesi sonucu gözeneklerinizin tıkanmasından oluşabilir.

En basit ama çoğu zaman gözden kaçan uygulamalardan biri, her gün yeterli su içmenizdir. Cilt bakımı rutininizde, özellikle de sivilcelerle uğraşırken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus, güneşten koruyan bir nemlendirici kullanmaktır. Ek olarak, özellikle giysilerin sürtünmesi gibi faktörlerden dolayı omuzda sivilce oluşumuna yatkınsanız, bol ve nefes alabilen giysileri tercih etmek iyi bir fikirdir.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir