Türkiye, Acil Tıp Alanında Küresel Çekim Merkezi Oluyor

Prof. Dr. Başar Cander: Türkiye, Acil Tıp Alanında Küresel Bir Güç Haline Geldi

Antalya’nın Manavgat ilçesi Kızılağaç Mahallesi’ndeki bir otelde düzenlenen kongrelerin açılışında konuşan Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Türkiye’nin acil tıp alanında sadece bölgesel değil, aynı zamanda küresel ölçekte de etkili bir bilimsel güç haline geldiğini belirtti.

Cander, “21. Ulusal Acil Tıp Kongresi”, “12. Kıtalararası Acil Tıp Kongresi” ve “12. Uluslararası Kritik Bakım ve Acil Tıp Kongresi”ne 40’tan fazla ülkeden 1100 bilim insanının katıldığını aktardı. Singapur’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, Meksika’dan Güney Afrika’ya, Avrupa’dan Asya’ya birçok ülkeden katılım olduğunu vurgulayan Cander, Türkiye’nin acil tıp alanında küresel ölçekte çekim merkezi haline geldiğini kaydetti.

Acil tıp alanındaki bilgi ve birikimin dünyaya aktarıldığını belirten Cander, “Biz acil tıp bilimini dünyaya ihraç eden bir konumdayız. Çok fazla kitabımız, dünyaya ışık tutacak bir yapımız var. Şimdi de İngilizce kitaplarımızı basıyoruz. Artık dünyada acil tıbbı anlatan, bilimsel olarak yön veren bir ülkeyiz.” şeklinde konuştu.

Kongre kapsamında Akdeniz Acil Tıp Birliği (MEMC) platformunun kurulduğunu belirten Cander, bu yapının bilgi ve tecrübe paylaşımını artırmayı hedeflediğini ifade etti. Ayrıca, Afrika ve Orta Doğu ülkelerini kapsayan bu platformun uluslararası işbirliklerinin de geliştirilmesini sağladığını dile getirdi.

MEMC Başkanı ve Amerikan Beyrut Üniversitesi Acil Tıp Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Amin Antoine Kazzi ise Türkiye’nin son 30 yılda acil tıp alanında önemli gelişimler kaydettiğini vurguladı. Türkiye’nin Akdeniz ve Orta Doğu bölgesinde en fazla acil tıp uzmanına sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Kazzi, Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte öncü bir ülke haline geldiğini sözlerine ekledi.

Kongrelerin 21 Nisan’da sona ereceği bilgisine de yer verildi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Mustafa Taş – Sağlık

Related Posts

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Her 6 çiftten 1’i kısırlık problemi yaşıyor! Nedeni obezite ve sigara olabilir

Her 6 çiftten 1’i düzenli ve korunmasız bir yıldan fazla cinsel ilişki yaşamasına rağmen bebek sahibi olamıyor. İnfertilite yani kısırlık sebebi her iki cinsiyette de eşit oranlarda görülüyor. Prof. Dr. Tümay İpekçi, erkeklerdeki kısırlığın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Sağlıklı sinir sistemi için 3 altın kural

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Zorlutuna, özellikle baş ağrısı, boyun ve bel ağrısı, elde ya da ayakta uyuşma, karıncalanma gibi durumların önemsenmesi gerektiğini belirterek, bu tür belirtilerin ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceğini söyledi.