Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Gıda Güvenliği Yönetimi ve Uluslararası Boyutu İrfan Günsel Araştırma Merkezi’nde Ele Alındı

Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Araştırma Merkezi, gıda güvenliği ve kalitesini ele alan “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” semineri düzenledi. Tarladan sofraya uzanan sürecin denetim ve yönetim uygulamalarının uluslararası boyutu vurgulandı ve katılımcılara güncel gelişmeler aktarıldı. Seminerde, küresel düzeydeki gıda güvenliği standartları tanıtıldı ve değerlendirme fırsatı sunuldu. Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İrfan Günsel Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy’un sunumuyla, gıda güvenliğinin yerel ölçekten çok daha geniş kapsamlı bir konu olduğuna vurgu yapıldı.

Akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen seminer, karşılıklı soru-cevap şeklinde sona erdi. Seminerde Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve İrfan Günsel Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özge Özden de yer aldı. Prof. Dr. Özge Özden, merkezin Kıbrıs’a özgü tarım değerlerinin korunması ve bilimsel temelde gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti. Tarım, gıda ve kırsal kalkınma konularında ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle çalışarak, yerel değerleri canlandırmayı ve toplumla paylaşarak yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti. Aynı zamanda merkezin KKTC’nin AB uyum sürecine katkı sağlayacak bilimsel üretimler gerçekleştirmeyi amaçladığını ifade etti.

Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy: “Gıda Güvenliği İçin Yasal Düzenlemeler Hayati Önem Taşır”

“Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” sunumunda, küreselleşme ve teknolojik ilerlemelerin gıda güvenliği yönetimi üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele alan Prof. Dr. Beyza Hatice Ulusoy, soğuk zincir sistemleri ve lojistik altyapıdaki gelişmelerin bozulabilir ürünlerin güvenli taşınmasında büyük rol oynadığını belirtti. Prof. Dr. Ulusoy, blockchain teknolojisi sayesinde ürünün tarladan sofraya olan sürecinin şeffaf bir şekilde izlenebileceğini vurgulayarak, dijitalleşmenin tüketicilere güven sağladığını ve üretim süreçlerini daha hesap verebilir hale getirdiğini ifade etti. Ayrıca, akıllı tarım uygulamalarının üretim verimliliğini arttırdığını ve küresel pazar erişimini kolaylaştırdığını vurgulayarak, gıda güvenliğinin sağlanmasında teknolojik altyapının yanı sıra uluslararası düzeyde uyumlu yasal düzenlemelerin de kritik bir rol oynadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 600 milyon insanın güvensiz gıdalardan hastalandığını belirten Prof. Dr. Ulusoy, sunumunda sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle doğrudan ilişkili olan gıda güvenliğinin sağlıklı yaşam hakkının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Related Posts

Erken tanı umut veriyor: Belirtiler 5 yaşında kaybolabilir

Antalya Bilim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’nun 1465 çocuk üzerinde yaptığı araştırmaya göre, otizmde erken tanı ve yoğun eğitim, çocukların tanıyı tamamen kaybetme şansını artırıyor. Tanıyı kaybeden çocukların teşhis yaşı ortalama 2,4; tanıyı bırakma yaşı ise 5,5.

Her 6 çiftten 1’i kısırlık problemi yaşıyor! Nedeni obezite ve sigara olabilir

Her 6 çiftten 1’i düzenli ve korunmasız bir yıldan fazla cinsel ilişki yaşamasına rağmen bebek sahibi olamıyor. İnfertilite yani kısırlık sebebi her iki cinsiyette de eşit oranlarda görülüyor. Prof. Dr. Tümay İpekçi, erkeklerdeki kısırlığın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Midesini üşütmüştür, geçer” demeyin! Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için çok riskli

Çocukluk çağında sık karşılaşılan ve halk arasında “mide üşütmesi” olarak bilinen gastroenterit, bir başka deyişle bağırsak enfeksiyonu, çocuk acil servis başvurularında ilk sıralarda yer alıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Sağlıklı sinir sistemi için 3 altın kural

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Zorlutuna, özellikle baş ağrısı, boyun ve bel ağrısı, elde ya da ayakta uyuşma, karıncalanma gibi durumların önemsenmesi gerektiğini belirterek, bu tür belirtilerin ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceğini söyledi.

Dr. Mehmet Fatih Baltacı Yaşamını Yitirdi

Dr. Mehmet Fatih Baltacı, katıldığı bir düğünde duvar çökmesi sonucu yaşamını yitirdi.