Okul başarısını düşürüyor, iştahsızlığa neden oluyor! En önemli nedeni demir eksikliği
İŞTAHSIZLIK VE KİLO ALAMAMA GİBİ BELİRTİLER VAR
Çocuklarda kansızlık ya da bir başka ifadeyle anemi, en sık görülen kan hastalıklarında ilk sırada yer alıyor. 6 ay ila 2 yaş arasındaki çocuklarda iştahsızlık, kilo alamama, ciltte solukluk, huzursuzluk, anneye aşırı düşkünlük, ağladıktan sonra nefessiz kalma veya anormal şeyler yeme gibi sorunlar, çocuklarda görülen aneminin en yaygın nedeni olan demir eksikliğine işaret edebiliyor.
IQ SEVİYELERİ DAHA DÜŞÜK
Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Polat, erken tanı için mutlaka hekime başvurulması gerektiğine dikkat çekti. Demir eksikliğinin çocukların okul başarısını da etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Polat, “Küçük yaşta uzun süre demir eksikliği olan çocuklarda IQ seviyesinin yaşıtlarına göre birkaç puan düşük olduğu ortaya çıkıyor. Demir eksikliğinde vücudun bağışıklık sistemi de etkileniyor” diye konuştu.
B12 VİTAMİNİNE İHTİYAÇ VAR
Çocuğun yaşına göre hemoglobin değerinin düşük olmasına ‘anemi’ denildiğini belirten Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Polat, bu hastalığın nedenini şu sözlerle anlattı: “Alyuvarların içinde bulunan hemoglobin vücuttaki tüm dokulara oksijen taşınmasını sağlıyor. Alyuvarların üretimi sırasında demire, B12 vitaminine ve folik asite ihtiyaç vardır. Bunların eksikliğinde alyuvar yapımı azalıyor ve kansızlık ortaya çıkıyor.”
EN SIK 6 AY İLE 2 YAŞ ARASINDA GÖRÜLÜYOR
Çocuklarda anemi en sık 6 ay ile 2 yaş arasında görülüyor. Prof. Dr. Aziz Polat, çocuklarda bu dönemlerde en önemli anemi sebebinin demir eksikliği olduğunu belirterek, “Anne sütündeki demirin emiliminin çok iyi olması nedeniyle doğumdan itibaren emzirilen çocuklarda 6 aydan önce demir eksikliği görülmüyor” dedi.
HANGİ YİYECEKLER TÜKETİLMELİ?
“Et, yumurta ve C vitamini içeren meyve ve sebzeleri az tüketmek demir eksikliğine sebep olabiliyor” diyen Prof. Dr. Polat, kansızlığa karşı kırmızı et, karaciğer, dalak, yumurta sarısı, nohut, kuru fasulye, mercimek, ıspanak, karalahana, brokoli, domates, üzüm ile karadut pekmezi, hurma, antep fıstığı, kaju, kuru üzüm, kuru erik ve kuru kayısı gibi demirden zengin gıdalarla beslenmenin önemini hatırlattı.