Ege rüzgarından 2,5 milyon haneye elektrik

Rüzgar Enerjisi Kurulu Gücü 13 Bin 792 Megavata Ulaştı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre, ülkenin rüzgar enerjisi kurulu gücü 2024 yılında 13 bin 792 megavata ulaştı. Ege Bölgesi, rüzgar enerjisindeki güçlü altyapısıyla dikkat çekiyor ve ülke genelinde yüzde 29’luk bir paya sahip bulunuyor.

Ege Bölgesi’nin rüzgarda öncü kenti İzmir, 1979 megavatlık kurulu gücüyle en çok elektrik üreten şehirler arasında ilk sırada yer alıyor. Bölgedeki diğer şehirlerden Manisa 750, Aydın 440, Afyon 390, Muğla 220, Uşak 151, Denizli 74 ve Kütahya ise 50 megavatlık kurulu güç kapasitesine sahip.

Ege Bölgesi’nde bulunan rüzgar enerji santralleri yıllık 2,5 milyon haneye elektrik sağlayarak bu alanda önemli bir rol oynuyor.

– “RES HİKAYESİ EGE’NİN RÜZGARIYLA BAŞLADI”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı Ebru Arıcı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin rüzgar ve güneş enerjisinde yattığını vurgulayarak, Marmara ve Ege’nin rüzgar enerjisi üretiminde öne çıktığını belirtti. Türkiye’deki ilk Rüzgar Enerjisi Santrali’nin 1988 yılında İzmir’in Çeşme ilçesinde kurulduğunu ifade etti.

Arıcı, Türkiye’deki rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2005 yılında 19 megavattan bugün 13 bin megavatın üzerine çıktığını açıkladı. Ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 12’sinin rüzgardan karşılandığını belirten Arıcı, “Ege’deki 4 bin megavatlık rüzgar enerjisi kurulu güç ile 2,5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz” dedi.

Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) hikayesinin Ege’den başladığını ve İzmir’in rüzgar enerjisi sektöründe önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyen Arıcı, rüzgar enerjisi ekipmanları üretiminde 40 bin kişiye istihdam sağlandığını ve üretimin yüzde 70’inin ihraç edildiğini belirtti.

– “120 BİN MEGAVATLIK HEDEF VAR”

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının arttığına dikkat çeken Kalaycı, Türkiye’nin 2035 yılına kadar 120 bin megavatlık bir üretim hedefine sahip olduğunu kaydetti. Ege’deki Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımlarının devam edeceğini belirtti.

Related Posts

Trump çılgına döndü: Aptal, kalın kafalı

ABD Başkanı Donald Trump, Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ı yine hedef aldı. Faizlerin en az 2-3 puan düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Trump, eleştirilerine bir yenisini daha ekledi.

New York borsası düşüşle açıldı

New York borsası düşüşle açıldı

Hasat için bekleyen çiftçiler yıkıldı: Sabahın erken saatinde tarlalarına koştular

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta çiftçi, doğal afetler karşısında çaresiz kaldı. Yozgat çiftçisi, bu sezon ikinci kez dolu felaketi ile karşılaştı. Hasat için tarlasını hazır hale getirip, biçerdöver bekleyen çiftçi, dün akşam saatlerinde yağan dolu ile yıkıldı. İl genelinde yaklaşık 50 civarındaki köyde ekili alanlar ciddi zarar gördü.

Petrol fiyatlarında sert yükseliş: Trump İran’ı vurdu piyasada endişeler arttı!

ABD’nin İran’a yönelik saldırısı petrol fiyatlarını ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye taşıdı. Goldman Sachs’tan 110 dolar uyarısı geldi.

Akaryakıt zammına vatandaştan tepki: Aklımda bir çözüm var ama söylersem hapse atarlar

Bu gece yarısından itibaren benzine 1 lira 51 kuruş, motorine ise 3 lira 30 kuruş zam yapıldı. Zam öncesinde Ankaralılar, akaryakıt istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Yaşanan tabloyu “çok kötü” olarak değerlendiren bir yurttaş, çözüm sorusuna, “Benim aklımda bir çözüm var ama söylersem hapse atarlar. Onun için söylemeyeceğim” yanıtını verdi.

Ticaret Bakanlığı açıkladı: Türkiye’nin sağlık hizmeti ihracatı 3 milyar dolara ulaştı

Ticaret Bakanlığı: Sağlık hizmeti ihracatımız 2024 yılında yurt dışından 1,5 milyon hasta tedavisi ile 3 milyar dolar gelire ulaştı.