Welcome to Our Website

Çocukların yüzde 4’ünde görülüyor! Öğrenme yeteneğini zorlaştırıp görme yeteneğini etkiliyor!

Göz tembelliği, çocukluk döneminde gelişen ve genellikle bir gözün diğerinden daha az net görmesine neden olan bir göz hastalığı. Çocukların görme yeteneğini etkileyebilen bu durum, erken teşhis ve tedavi gerektiren bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Normalde çocuklar her iki gözlerini de kullanarak gördükleri görüntüleri beyinlerinde birleştirirler ancak göz tembelliği durumunda bir göz diğerine göre daha zayıf görme yeteneğine sahip oluyor. Bu sorunun nedenleri arasında göz kayması (şaşılık), gözlük numaralarındaki farklılık, göz kapağı düşüklüğü veya doğumsal katarakt yer alıyor. Peki semptomları çok ileri olmaması halinde şikayet haline gelmeyen ancak önemli bir sorun olarak göz tembelliği nedir? Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Emrah Mat, hastalığın teşhis ve tedavi yöntemlerini anlattı.

EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDEN BİRİ ŞAŞILIK

“Göz tembelliğinin nedenleri çeşitlilik gösterir” diyen Op. Dr. Emrah Mat, “Bu sorunun en yaygın nedenlerinden biri, gözlerin düzgün hizalanmaması yani şaşılıktır. Şaşılık, her iki gözün aynı hedefe odaklamaması sonucu ortaya çıkar ve bu bir gözün daha fazla kullanılmasına yol açarak diğer gözün tembelliğine neden olabilir. Ayrıca gözlük numaralarındaki büyük farklılıklar da göz tembelliğine yol açabilir” dedi.

İki göz arasındaki numara farkının beyindeki görüntüleri birleştirmenin sürecini zorlaştırabileceğini bunun da bir gözün ihmal edilmesine sebep olabileceğini söyleyen Op. Dr. Emrah Mat, “Bunun dışında, göz kapağı düşüklüğü veya doğumsal katarakt gibi yapısal sorunlar da göz tembelliği riskini artırabilir. Özellikle çocuklarda bu nedenlerle ortaya çıkan göz tembelliği, erken tanı ve uygun tedavi ile düzeltilmesi gereken bir sorundur” diye konuştu.

“Erken tanı ve tedavi, göz tembelliği sorununun başarıyla üstesinden gelinmesi için kritik bir öneme sahiptir. Çocukluk döneminin ilk yıllarında, 8-9 yaşlarına kadar olan bu dönem, göz tembelliği tedavisinin en etkili olduğu zaman dilimini işaret eder. Tedavi sürecine başlamadan önce, tembelliğe neden olan hastalık veya durumun öncelikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Örneğin, şaşılık veya göz kapağı düşüklüğü gibi yapısal sorunlar cerrahi müdahale gerektirebilir. Eğer göz tembelliği, gözlük numaralarındaki farklılık nedeniyle ortaya çıkıyorsa, çocuğa gözlük tedavisi uygulanır. Ardından, zayıf gözün güçlenmesi için gözü kapama tedavisi başlatılır. Bu dönemde yapılan tedaviler, çocuğun görme yeteneğini önemli ölçüde artırabilir ve kalıcı sorunların önüne geçebilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi, göz tembelliği ile mücadelede kritik bir rol oynamaktadır.” Op. Dr. Emrah Mat

TEDAVİ GÖRME YETENEĞİNİ ARTIRIYOR

Yetişkinlerde göz tembelliği tedavi seçeneklerinden birinin de nörovizyon tedavisi olduğunu söyleyen Op. Dr. Emrah Mat, nörovizyon tedavisi, yetişkinlerde görme tembelliğini iyileştirmek için etkili bir yöntem olarak kullanılır. Bu tedavi, kişiye özel olarak tasarlanmış görüntülerin ve görsel görevlerin kullanılmasını içerir. Bilgisayar programları destekli olan nörovizyon tedavisi, göz tembelliğinin neden olduğu görme sorunlarını hedefler. Tedavi seansları haftada 2-3 kez gerçekleştirilir ve tedavi süresi birkaç ayı bulabilir. Bu yöntem, göz tembelliği olan yetişkinlerin görme yeteneğini artırmak için etkili bir yol sunar” bilgilerini paylaştı.

“Göz tembelliği, çocuklarda yüzde 2-4 oranında görülen bir sorundur. Göz tembelliği tedavi edilmezse, çocuğun yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Göz tembelliği, sadece görme keskinliğinde değil aynı zamanda derinlik algısında da sorunlara yol açabilir. Bu, günlük yaşamda basit görevlerin bile zorlaşmasına neden olabilir. Örneğin, merdiven inip çıkmak, nesneleri yakından veya uzaktan ayırt etmek gibi aktivitelerde zorluklar yaşanabilir. Ayrıca okuma, yazma, dikkat dağınıklığı gibi öğrenme ve konsantrasyon sorunları da gelişebilir. Göz tembelliği, ileriki yaşlarda meslek seçimi ve kişinin yaşamında önemli kararlar almasını etkileyebilir. Bu nedenle göz tembelliği vakalarının erken teşhis edilip uygun tedavi ile ele alınması, çocuğun daha sağlıklı bir geleceğe sahip olmasına yardımcı olabilir.” Op. Dr. Emrah Mat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir