Bakan Yumaklı açıkladı: Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine kanatlı eti ihraç edilecek

“`html

3. Global Farm Summit Etkinliği Başladı

Yumaklı, Türkiye’nin Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından Bursa’nın Orhangazi ilçesindeki Hektaş Çiftliği’nde gerçekleştirilen “3. Global Farm Summit (Çiftlik Zirvesi)” etkinliğinin açılışında, tüm çiftçilerin 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nü kutladığını duyurdu.

Hayvancılık alanında bu yıl en çok dikkat çeken konuların başında et ve süt sektörleri geldiğini ifade eden Yumaklı, Türkiye’nin nüfus artışı, kentleşme oranı ile turist sayısının gıda sektörünün büyümesini desteklediğini vurguladı.

Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal üretimde yaptığı yeniliklerle sektöre önemli bir altyapı sağladığını belirterek, şunları söyledi:

“Bugün geldiğimiz aşamada net bir şekilde ifade etmek gerekir ki, son 21 yılın 17’sinde tarımsal üretimimiz artış gösterdi. Geleceğe yönelik tüm senaryoları değerlendirdiğimizde, bu sektörün daha da büyümesi gerektiği açık bir zorunluluktur. Eldeki risklerle başa çıkma adına çeşitli önlemler geliştirmekteyiz.”

Türkiye’nin mevcut risklerle başa çıkma yeteneğine dikkat çeken Yumaklı, “Ülkemizi güçlü bir altyapıyla buluştururken hayvancılık politikalarının, destekleme programları, kırsal kalkınma hibeleri, AR-GE çalışmaları ve düzenlemeler üzerine inşa edildiğini belirtmeliyim.” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, son 22 yılda hayvancılık sektörüne toplamda 328 milyar lira destek sağladıklarını ve 2025 yılı için 27,6 milyar lira daha destek vereceklerini duyurdu.

Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) önemini vurgulayan Yumaklı, 2006 yılından bu yana hayvancılık için TARSİM’den yapılan ödemelerin yaklaşık 17 milyar lira olduğunu hatırlattı.

Yumaklı, hayvan başına süt verimini 5 yıl içerisinde 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini ve karkas et verim hedefinin ise 380 kilogram olduğunu belirtti.

“Süt Ürünlerinde Dışa Bağımlılığı Sona Erdireceğiz”

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından geliştirilen ve patent başvurusu yapılan ilk yoğurt formülasyonunun etkinlikte tanıtılacağını bildiren Yumaklı, “Bu, 3 yıllık bir çalışmanın ürünü. Anadolu’nun yerli yoğurt mayalarından elde edilen bu ürün, ticarileşme aşamasına geldiğinde girişimcilerin kullanımına sunulacak. Böylece süt ürünleri mayalarında dışa bağımlılığımız sona erecek.” dedi.

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı olarak Avrupa’da birinci, süt üretiminde ise Avrupa’da ikinci, dünya genelinde ise 8. sırada yer aldığını aktardı.

Ülkenin gelecekteki 50 yılını planladıklarını belirten Yumaklı, “Günümüz koşullarını yeterli görmek yanıltıcı olur. Amacımız, dünya genelindeki gelişmelere ayak uydurmak değil, onların önüne geçecek yenilikleri hayata geçirmektir.” değerlendirmesini yaptı.

Yumaklı, yerli imkanlarla üretimi artırmanın öncelikleri olduğunu vurgulayarak, sürdürülebilir üretim planlamasının önemine dikkat çekti ve maliyetleri düşürme hedeflerinden söz etti.

Hayvan hastalıklarıyla mücadele için veteriner kontrol noktalarının oluşturulmaya başlandığını açıklayan Yumaklı, Erzurum, Elazığ ve Ankara’da kontrollerin başladığını, 5 ilde daha yeni kontrol noktaları açmayı planladıklarını duyurdu.

AB Ülkelerine Kanatlı Eti İhracatı Başlıyor

Son günlerde anaç hayvan sayısını artırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Yumaklı, “Kendi besi danalarını üreten işletmelerin kurulması için Et ve Süt Kurumu ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında başlatılan proje hızla hayata geçiyor. Bu modelin Türkiye genelinde olumlu etkilerinin kısa sürede görülmesini bekliyoruz.” dedi.

Yumaklı, “Üreticilerimize uygun maliyetli hayvan temin ederken, tüketicilerin de ulaşılabilir fiyatlarla hayvansal ürünlere ulaşmasını sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

Hayvansal ve bitkisel üretimde verimliliği artırma hedefinde olduklarını ifade eden Yumaklı, “Kanatlı eti ihracatıyla ilgili Avrupa Birliği ile gerçekleştirilen görüşmeler olumlu sonuçlandı. 8 işleme tesisi, AB onayı alarak ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapmaya hazır.” şeklinde bilgi verdi.

“Sektöre Haksızlık Yapılamaz”

Bakan Yumaklı, Türkiye’deki üreticilerin özverili çalışmalarına vurgu yaparak, “Bu tür eleştirilerin sektörü sorumsuzca töhmet altında bırakacağına inanıyorum. Üreticilerimize karşı yapılan haksızlığın sona ermesi gerektiğini belirterek, bu durumu eleştirenlere bu yanlış görüşlerinden vazgeçmelerini öneriyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, Çiftlik Veri Ağı Platformu’nu tanıttı. Bakan Yumaklı ve beraberindeki protokol üyeleri, etkinlik alanındaki stantları ziyaret etti. Etkinliğe, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ve birçok çiftçi katıldı.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir