FOMC toplantısı sonrası Fed, faiz oranlarını sabit tuttu
Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından Fed, politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit bıraktı. Bankadan yapılan açıklamada, ekonomik belirsizliklerin arttığı ve işsizlik ile enflasyon risklerinin güçlendiği vurgulandı.
Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından yaptığı basın toplantısında, tarife artışlarının devam etmesi halinde enflasyon ve işsizlikte artış yaşanabileceği uyarısında bulundu. ABD’nin İngiltere ile imzaladığı ticaret anlaşmasının belirsizlikleri gidermediği ve bu durumun küresel risk iştahını sınırladığı belirtildi.
Analistler, ABD yönetiminin uzlaşmacı tavrının diğer ülkelerle anlaşma şansını artırdığını ancak Donald Trump’ın beklenmedik kararlarının yatırımcıları tedbirli olmaya ittiğini bildirdi. Trump’ın Çin’e uygulanan tarifeleri düşürme teklifi de piyasalarda belirsizliği artıran unsurlar arasında yer aldı.
Gelecek hafta açıklanacak enflasyon verilerinin ABD ekonomisi hakkında daha fazla bilgi vereceği ve tarifelerin enflasyon üzerindeki etkilerini göstermesi bekleniyor.
Değerli metallerde yükseliş yaşandı
Değerli metaller, Trump’ın tarife açıklamaları ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik iyimserlik artmasına rağmen güvenli liman talebinin artmasıyla değer kazandı. Jeopolitik açıdan Rusya-Ukrayna çatışmaları ve Pakistan-Hindistan geriliminin sınırlı etkisi oldu.
Değerli metallerin tümünde yükseliş yaşanırken, altın yüzde 2,6, platin yüzde 3,6, gümüş yüzde 2,3 ve paladyum yüzde 2,7 değer kazandı.
Baz metallerin kaderi Çin’den gelecek habere bağlı
Baz metaller, ABD’nin tarife görüşmelerine bağlı olarak karışık bir seyir izledi. Analistler, olumlu bir sonuç alınması durumunda talepte artış yaşanabileceğini belirterek özellikle Çin müzakerelerinin fiyatları etkileyeceğini vurguladı.
Bu hafta tezgah üstü piyasada kurşunda yüzde 2,4, çinkoda yüzde 1,7 ve nikelde yüzde 2,6 artış yaşanırken, bakırda ve alüminyumda ise yüzde 0,8 düşüş görüldü.
Brent petrol yıl sonunda 61 dolar olabilir
Petrol fiyatları, ABD’nin tarife görüşmelerine bağlı olarak yükseldi. Ayrıca, petrol arzında daralma beklentileri fiyatları destekledi. OPEC+ ülkelerinin üretim artışı kararı ve ABD’nin tarifelerinin küresel piyasaları rahatlatacağı beklentisi petrol fiyatlarını yukarı çekti.
EIA’ya göre, Brent petrolün ortalama varil fiyatı 2025 için 65,85 dolardan 61,81 dolara düşürüldü. Küresel stoklardaki artışın fiyatlar üzerinde baskı yaratacağı belirtildi ve Brent petrolün fiyatının yıl sonunda 61 dolara düşmesi bekleniyor.
Tarım emtialarında karışık görünüm
Buğday Avrupa ve Karadeniz bölgesindeki iyi ekin koşulları nedeniyle düşüş yaşarken, ABD-Çin tarifelerinin belirsizliği ve yüksek stok tahminlerinin fiyatları aşağı çektiği belirtildi. Soya fasulyesi, zayıf talep ve arz fazlası beklentileriyle gerilerken, etanol talebindeki düşüş de fiyatları olumsuz etkiledi.
Chicago Ticaret Borsası’nda buğday yüzde 4, mısır yüzde 4,1, pirinç yüzde 1,7 ve soya fasulyesi yüzde 0,5 değer kaybetti.
Kuraklık riski kahve fiyatlarını yükseltiyor
Pamuk talep zayıflığı ve düşük ABD ihracat verilerine bağlı olarak değer kaybederken, Brezilya’daki kuraklık riski kahve fiyatlarını yukarı çekti. Kakao ise Batı Afrika’da yaşanan tedarik sıkıntıları ve düşük rekolte beklentileriyle prim yaptı.
Emtia borsasında şeker yüzde 3,6, kakao yüzde 3,6 ve kahve yüzde 0,6 artarken, pamuk yüzde 2,5 değer kaybetti.